Loes Hegger

Zoals zussen zijn

Zoals zussen zijn – De gekreukelde levens van vijf vrouwen in de twintigste eeuw
(2024)

Het verhaal van vijf vrouwen die elk op hun eigen manier worstelen met het leven en de hun toebedeelde rol als vrouw. 1935. Als moeder onverwacht komt te overlijden, daalt er een kilte neer over het voorheen warme gezin Kleinhout. De oudste zus neemt noodgedwongen de moederrol op zich – een lot dat ze verbitterd ondergaat. Alle zussen kiezen een eigen levenspad maar ze stuiten elk op andere beperkingen. Samenleven met een vrouw, maar daar wordt niet over gepraat. De perfecte huisvrouw willen spelen, ook als het tegenzit. Nobel werk verrichten, maar onbetaald en ondergewaardeerd.Voor
onafhankelijkheid kiezen en vereenzaamd achterblijven.

Met gevoelige pen beschrijft Loes Hegger de levensloop van haar moeder en tantes.
Ze waren geen heldinnen of pioniers, maar gewone vrouwen in een tijd waarin
vrouwen beperkte bewegingsvrijheid kenden. Hun onmacht uitte zich als woede, wat
hun door hun omgeving kwalijk genomen werd. Het verhaal van de vijf zussen doet je
met andere ogen kijken naar het vrouw-zijn anno nu.

Villa de Wartburg

Villa De Wartburg – Een toevluchtsoord in het verzuilde naoorlogse Nederland (2021)  

Loes Hegger groeide op in een gezin van zeven kinderen in het villadorp Velp. Nadat haar vader Herman uit het klooster was uitgetreden, besloot hij samen met zijn vrouw Willy afvallige priesters in hun gezin op te vangen. De Wartburg, vernoemd naar het kasteel van Maarten Luther, werd een asielzoekerscentrum avant la lettre. 

De nood was groot. Wie afscheid nam van het kloosterleven verloor niet alleen status en identiteit, maar werd verstoten door vrienden en familie en moest soms vrezen voor zijn leven. Vanuit de hele wereld stroomden mensen toe, zoals Renato uit Italië, Aniano uit Spanje, Orlando uit Venezuela, Gust uit België en Thottil uit India. Allen op zoek naar een veilig onderkomen en een nieuwe toekomst.

Zestig jaar na de opening van De Wartburg in 1962 reconstrueert Loes Hegger met een trefzekere literaire pen haar bijzondere jeugd. Ze duikt in de bewogen levens van de ex-priesters en beschrijft hoe hun keuzes het vanuit de kloosterstilte naar een groot gezin in een Hollands dorp brachten. Het was een levendige gemeenschap, met exotische huwelijken, blijde geboortes en rare gewoontes. De persoonlijke verhalen worden verknoopt met maatschappelijke ontwikkelingen op politiek, cultureel en religieus gebied, waardoor Villa De Wartburg een indringend beeld schetst van hoe de grote geschiedenis weerspiegeld wordt in het leven van gewone mensen.